Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ KEIMENO AΠO TON K.Κώστα Γαϊτανάκη.[ερασιτέχνης μελετητής της κλιματολογίας]

<<Έρχεται πρώιμος και βαρύς χειμώνας με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια μέχρι και τα πεδινά της Πελοπονήσου. Αυτός ο χειμώνας θα θυμίζει εκείνον του 2011 αλλά θα είναι λίγο πιό άγριος. Όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι, φέτο επικρατούν στην ατμόσφαιρα οι συνθήκες για την ‘’τέλεια καταιγίδα ‘’ στη χώρα μας>> ,



Με αυτά τα λόγια δίνει το στίγμα του χειμώνα 2014-2015 ,ο ερασιτέχνης μελετητής της κλιματολογίας Κωστής Γαϊταναάκης ,που πέρυσι απέφυγε να μας δώσει τις εκτιμήσεις του πριν την έναρξη της χειμωνιάτικης καλλιεργητικής περιόδου των κηπευτικών, όπως είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια , καθώς δεν έβλεπε κάτι το ιδιαίτερο πέραν του ότι ερχόταν ένας κανονικός έως ήπιος χειμώνας χωρίς κάτι το αξιοπερίεργο.

<< Φέτος έχω λόγους να ανησυχώ και θέλω να προειδοποιήσω έγκαιρα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους κυρίως για όλα όσα έχω δεί απο τις 30 Ιουνίου. Βλέπω ότι έρχονται πρώιμοι χιονιάδες ακόμα και στη Νότια Ελλάδα μέχρι τις πεδινές περιοχές της Πελοπονήσου . Αυτός ο καιρός θα περιορίσει νωρίς τις υπαίθριες καλλιέργειες και θα δώσει τη δυνατότητα στα πρώιμα κηπευτικά υπό κάλυψη να μπούν νωρίτερα στις αγορές με καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη ζήτηση’’, σημειώνει και απαντά αμέσως και χωρίς ενδοιασμούς στο αυτονόητο ερώτημα μας , που στηρίζει αυτήν του τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

<< Φέτο υπάρχουν δυο φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη στην ατμόσφαιρα και σπρώχνουν το μέτωπο της κακοκαιρίας ασυνήθιστα Νότια συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους Αυτά τα δυο φαινόμενα θα προκαλέσουν τη διαταραχή εκείνη που θα σπρώξει την κακοκαιρία νοτιότερα και θα δημιουργήσει καταστάσεις που καταγράφονται κάθε 40 χρόνια.

Το πρώτο φαινόμενο είναι εκείνο που προκάλεσε τις πρωτόγνωρες πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία και το δεύτερο έχει να κάνει με την τελική φάση του Ελ Νίνιο, η ουρά του οποίου πάντα προκαλεί ασυνήθιστη κακοκαιρία στη χώρα μας.

Η βαρύτητα της κακοκαιρίας εξαρτάται απο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη χρονιά, κατά την οποία φτάνει στη χώρα μας η επίδραση του πανίσχυρου Ειρηνικού Ωκεανού(Ελ Νίνιο)

Βαρύτατοι πρώιμοι χιονιάδες είναι στο μενού τους επόμενους μήνες και αν προσθέσουμε τη φοροκαταιγίδα που έχει δρομολογηθεί την ίδια χρονική στιγμή , δεν μας βλέπω καθόλου καλά, εκτός και αν κάνουμε καλές επιλογές σε όλους τους τομείς>>, τονίζει ο Κωστής Γαϊτανάκης.

Όπως πέρυσι ήταν ξεκάθαρο ότι ο σχετικά ήπιος χειμώνας θα βοηθούσε να γίνει οικονομία σε πετρέλαιο θέρμανσης και ο φετινός χειμώνας δίνει σαφέστατα μηνύματα που θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε..

<<Πέρυσι και φέτο είναι απο τις σπάνιες χρονιές, όπου η ατμόσφαιρα έδωσε ξεκάθαρο σήμα απο πολύ νωρίς για το τι χειμώνας έρχεται. Το ζητούμενο είναι αν τα μηνύματα αυτά φτάνουν σε εκείνους που η τύχη της επιχείρησης η της http://www.radiovereniki.gr/index.php/2255-erxetai-proimos-kai-varys-xeimonas-me-xionia-kai-sta-pedina τους κρέμεται στο πόσο βαρύς η στο πόσο ήπιος

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Αυτές τις δύσκολες από κάθε άποψη εποχές , είναι πολύ σημαντικό ο αγρότης,-- οι καλλιέργειες του οποίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές,-- να ενημερώνεται και να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τις καλές χρονιές, όποτε αυτές έρχονται.

<<Όσοι αξιοποίησαν τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα από τη ‘’Ν.Κ.’’ στις 4 Αυγούστου του 2011,σχετικά με τον επερχόμενο πρώϊμο και βαρύ χειμώνα , δεν έχασαν.. Οι παραγωγοί ντομάτας πήραν και τις πρώιμες και τις όψιμες πασχαλινές τιμές και βγήκαν διπλά κερδισμένοι. Οι δε παραγωγοί αγγουριού που έλαβαν υπόψη τους την προειδοποίηση για τα επερχόμενα πρώιμα κρύα και φύτεψαν νωρίτερα, βγήκαν πολλαπλά ωφελημένοι. >> επισημαίνει ο Κώστας Γαϊτανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας